Кои са Мастноразтворими витамини

Публикувано от Ivan 05.12.2022 0 Коментари

Можем да различим само четири мастноразтворими витамина. Това са: витамин A, D, E и K. За правилното им усвояване с храната е необходимо наличието на мазнини, в които са разтворими. За разлика от водоразтворимите витамини, те са много по-стабилни. Това означава, че загубите им при топлинна обработка на храната са пренебрежимо малки в сравнение с първите. Добър пример е витамин С, който се разгражда в процеса на готвене например. Нещо повече, именно благодарение на това им свойство предозирането с тях е много по-лесно. Трябва обаче да се помни, че такова състояние е практически невъзможно да се постигне с помощта на храна. Най-често това се случва при прекомерната употреба на хранителни добавки с витамини. За разлика от водоразтворимите витамини, техният излишък не може редовно да се отделя с урината и се съхранява в тялото. Затова бъдете внимателни, когато ги допълвате.


Витамин А - свойства и поява

 

Витамин А е термин, отнасящ се до няколко химични съединения, принадлежащи към групата на каротеноидите - включително ретинол и неговите производни и бета-каротин. Ретинолът се счита за най-важното вещество - поради тази причина имената витамин А и ретинол понякога се използват взаимозаменяемо. Витамин А играе много ключови роли в нашето тяло. Той засяга процеса на зрение, отговаря за състоянието на косата, кожата и ноктите. Освен това укрепва имунната система, влияе върху скоростта на заздравяване на рани и регулира растежа на епителната тъкан и други телесни клетки. Освен това повишава регенеративния капацитет на клетките. Освен това има противоракови свойства – намалява риска или забавя развитието на колоректален рак, рак на гърдата, белия дроб и простатата.

 

Ценни източници на витамин А включват масло, яйца, мляко и други млечни продукти, някои мазни риби, черен дроб и животински карантии, сладки картофи, зеле, кресон, спанак, тиква и прополис. Важните за здравето каротеноиди, включително бета-каротин, те се намират в зеленчуците, включително спанак, моркови, домати, червени чушки и марули, както и плодовете - череши, кайсии, праскови и сливи.

 


Ефекти от хипо и хипервитаминоза на витамин А

 

Възрастните хора, хората, работещи на компютър, бременните жени, алкохолиците и пушачите са особено изложени на риск от дефицит на витамин А. Те могат да се развият нощна слепота, изсъхване на конюнктивата и диария. Освен това се намалява имунитета, както и състоянието на кожата, косата и ноктите.

При хипервитаминоза, може да се появи хиперактивност и раздразнителност. Също като болките в мускулите, главоболието и ставите. Може също да има фотофобия, косопад, но също и влошаване на функцията на черния дроб или далака.

 


Витамин D - свойства и поява

 

Витамин Д обикновено се свързва с превенцията на рахит и остеопороза. Малко хора знаят, че може да предотврати и развитието на депресия и диабет. Витамин D се класифицира като витамин, но много учени са на мнение, че той действа по-скоро като хормон. Вече е известно, че витамин D е толкова важен за тялото, че без правилното му ниво на практика няма въпрос за пълно здраве и физическа годност. Участва в процесите на усвояване на калций и фосфор, но също така участва в ефективния метаболизъм и регулира работата на невроните. Той регулира съня, като отговаря за неговата продължителност и системата ден-нощ. Може значително да увеличи броя на сперматозоидите. Той също така засяга мускулната функция, имунитета и производството на червени кръвни клетки.

 

Обикновено го свързваме със слънцето. И с право, защото в известен смисъл това е основният му източник. С помощта на слънчевата радиация организмът ни синтезира витамин D. Ето защо допълването му през есента и зимата е толкова важно. Можем да го намерим естествено в мазната риба, яйцата и млечните продукти.

 


Ефекти от хипо и хипервитаминоза на витамин D

 

При недостиг на витамин D в организма може да се появят болки в костите и мускулите. В допълнение, тяхната устойчивост на механични повреди ще намалее. Може да има и диария, проблеми с апетита, хипертония и по-бърза умора.

При хипервитаминоза, тя може да бъде придружена от загуба на апетит, главоболие и болки в корема. Нещо повече, може да се появи гадене, прекомерно изпотяване и повишена жажда.

 


Витамин Е - свойства и поява

 

Витамин Е не без основание се нарича още витамин на младостта. Витамин Е е сборното наименование на група мастноразтворими съединения с характерни антиоксидантни свойства. Забавя процесите на стареене на кожата, подхранва, овлажнява, регенерира и омазнява, като видимо подобрява състоянието й - поради тази причина може да се намери в много козметични продукти за грижа за лицето, особено тези със свойства против бръчки. Той е мощен антиоксидант и също така регулира имунната функция на организма. Предотвратява атеросклерозата, като разгражда "лошия" холестерол (LDL), докато повишава "добрия" холестерол (HDL). Витамин Е може да допринесе за намаляване на риска от развитие на такива невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон или Алцхаймер. Също така си струва да добавим, че вит. Е е ценен компонент на диетата на бременни жени,

 

Храните както от животински, така и от растителен произход са богати на витамин Е. Растителните продукти, характеризиращи се с високо съдържание на витамин Е, са предимно зехтин, бадеми, слънчогледово масло, лешници, кълнове и зародиши от зърнени семена. Големи количества токофероли има и в домати, броколи, брюкселско зеле, спанак, праскови и касис. Можем да го намерим и в мазната риба, яйцата, млякото и неговите консерви.

 


Ефекти от хипо и хипервитаминоза на витамин Е

 

Основните симптоми на дефицит на витамин Е включват системни, като лоша концентрация и умора. Други характерни симптоми включват влошаване на зрението, мускулна дисфункция, косопад, понижен имунитет, анемия и дори безплодие.

Витамин Е се съхранява в мастната тъкан и надбъбречните жлези, а излишъкът му се отстранява от тялото по естествен начин, по време на метаболитния процес. За излишък на витамин Е говорим, когато дневната доза надвишава 1000 мг. Може да се появят главоболие, телесна слабост, чревни разстройства и намаляване на мускулната сила.

 

Витамин К - свойства и поява

 

Основната функция на витамин К е да участва в синтеза на протромбин и коагулационните фактори на кръвта и да поддържа правилното управление на калция в организма. Има също съобщения, които предполагат връзка между дефицита на витамин К и риска от рак или сърдечно-съдови и сърдечни заболявания. Заедно с витамин D и калций, витамин К играе важна роля за поддържане на добро състояние на костите, предотвратявайки напр. остеопороза.

Най-богатите източници на витамин К са зелените зеленчуци, които съдържат голямо количество хлорофил, включително: броколи, къдраво зеле, спанак, брюкселско зеле, римска салата, айсберг, рукола, агнешка салата, къдраво зеле и аспержи. По-малки количества от този витамин могат да бъдат намерени и в животински продукти. Те включват: черен дроб, яйца и млечни продукти.

 


Ефекти от хипо и хипервитаминоза, витамин К

 

Дефицитът на витамин К при възрастни е относително рядък. Това е така, защото значителна част от дневната нужда от това вещество се покрива от чревната микрофлора. Въпреки това, хроничният дефицит на витамин К може да доведе до развитие на остеопороза, анемия, калцификация на кръвоносните съдове, нарушения на кръвосъсирването, както и жълтеница и увреждане на черния дроб.

При хипервитаминоза червените кръвни клетки могат да се разпаднат, което води до анемия и анемия. Може да се появи и възпаление на червата и жълтеница. Децата и кърмачетата са особено изложени на риск.


Мастноразтворимите витамини са от съществено значение за нашето тяло. Те регулират толкова много процеси, че е много важно да ги доставяме редовно. Въпреки това, трябва да обърнете внимание на тяхната доза, когато примате хранителни добавки. За разлика от водоразтворимите витамини, тяхното извеждане от организма е много по-трудно. Когато обмисляте прием, трябва внимателно да съобразите дозата с Вашите нужди, ако е наложително, може и да се консултирате с лекар.

 

Използвани източници:

Витамините - видове и тяхната роля и действие в организма

Последни статии
Как да се борим с предменструалния синдром (ПМС) по естествен път?

Как да се борим с предменструалния синдром (ПМС) по естествен път?

Ivan 30.11.2024 0
Натурални средства при предменструалния синдром (ПМС) Предменструалният синдром (ПМС) засяга много жени и може да включва разнообразни симптоми като р...
Прочети повече
Подкрепа за метаболизма и контрол на теглото с NMN (Никотинамид мононуклеотид)

Подкрепа за метаболизма и контрол на теглото с NMN (Никотинамид мононуклеотид)

Ivan 27.11.2024 0
Метаболизмът играе ключова роля за поддържането на здравословно тегло, а с възрастта и промените в начина на живот често става все по-трудно да се кон...
Прочети повече
Енергийни нива и издръжливост

Енергийни нива и издръжливост

Ivan 25.11.2024 0
Как да подобрим жизнеността и физическата активност по естествен начин Поддържането на оптимални енергийни нива и издръжливост е от съществено значени...
Прочети повече
Заздравяване на рани, белези и травми

Заздравяване на рани, белези и травми

Ivan 24.11.2024 0
Как да подпомогнем процеса на възстановяване Раните, белезите и травмите са част от живота – независимо дали са резултат от спортна дейност, инциденти...
Прочети повече
Дефицит на храносмилателни ензими след диета

Дефицит на храносмилателни ензими след диета

Ivan 23.11.2024 0
Храносмилателните ензими играят ключова роля за правилното разграждане на храната и усвояването на хранителните вещества. Въпреки това, някои диети и ...
Прочети повече