Витамини от група В - защо са ви необходими

Публикувано от Ivan 04.12.2022 0 Коментари

Биотин, фолиева киселина и пиридоксин – това са само част от витамините от група В. Те са необходими за поддържане на здравето и правилното функциониране на организма. В какви храни можем да ги намерим? Кога си струва да посегнете към добавки с витамини б комплекс.

 

Повечето витамини от група Б не се съхраняват в тялото. Поради тази причина те трябва да му се доставят редовно, за да се предотвратят недостиг и свързаните с него заболявания. Диетата е най-добрият източник на тези хранителни вещества. Въпреки това, ако е еднообразна, хранителните добвки с бе комплекс, могат да бъдат полезни.

 


Витамини от група В

Това е разнообразна група от съединения, най-важните от които са: витамин В1 - тиамин, витамин В3 (или витамин РР) - ниацин, витамин В5 - пантотенова киселина, витамин В6 - пиридоксин, витамин В9 - фолиева киселина и витамин В12 - кобаламин. Всички витамини от група В са разтворими във вода и излишъкът им, поет с храната, се екскретира с урината. С изключение на витамин B12, те не се съхраняват в тялото. Затова те трябва постоянно да се приемат с храната, като се помни, че продължителното готвене и обработка на храната значително намалява съдържанието на тези съединения в нея. Усвояването на витамини е много по-ниско и при злоупотреба с алкохол.

 

Витамините от група В са предимно необходими за използването на енергията от храната, правилното функциониране на нервната система, производството на червени кръвни клетки и поддържането на кожата и лигавиците в добро състояние.

 


Витамин В комплекс кой е най-добрият?

 

Витамините от група В са важен елемент, който зарежда тялото ни. Недостигът може да доведе до неприятни заболявания и да допринесе за здравословни проблеми. За да предотвратите това, струва си да използвате хранителни добавки. Кой витаминен комплекс от тази група ще бъде най-добрият?  Определено сочен за най-добр витамин б комплекс е B-50 Now Foods

 


За какво се пие витамин в комплекс ?

На първо място, те играят важна роля за правилното функциониране на нервната система. Влияят благоприятно на настроението ни и подпомагат интелектуалната дейност. Витамините от група В също участват в редица метаболитни процеси и позволяват по-лесното усвояване на въглехидратите.

 


Най-популярните витамини от група В и техните свойства

Витаминните комплекси имат различно съдържание на отделни витамини. Ето кои са най-популярните в състава на препарати от този тип.

 

B1 - Тиамин - подпомага работата на сърдечно-съдовата система и нервната система, като допълнително има положителен ефект върху развитието на костите. Той е коензим на много ензимни реакции, които контролират биоенергийните процеси, както и метаболизма на аминокиселините и трансформацията на различни органични съединения. Дефицитът на витамин В1 в лек вариант може да причини умора, раздразнителност, както и влошаване на настроението и концентрацията. Хроничният дефицит може да доведе до заболявания и нарушения на сърдечно-съдовата система, хипертония, липса на апетит и дори загуба на тегло или мускулна атрофия.

 

В2 - Рибофлавин - подобрява състоянието на косата, ноктите и кожата, а също така подпомага правилното функциониране на имунната система. Участва в метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини, както и осигурява енергия в дихателната верига. Той е основен компонент за правилното функциониране на централната и периферната нервна и имунната система. Последствието от недостига на витамин В2 може да доведе до възпаление на устната лигавица, напукване на устните и дори промени в зрението и нервната система.

 

В3 – Ниацин – понижава холестерола и има значително влияние върху синтеза на полови хормони, кортизол, тироксин и инсулин. Витамин B3 може да регулира нивата на холестерола, да повлияе на правилното функциониране на сърдечния мускул, да има противовъзпалителни свойства и да защитава мозъка. Доказано е, че може да забави процеса на стареене на тялото (анти-стареене) и да предпази от развитието на болести в напреднала възраст. Ниацинът също може да поддържа митохондриите в добра форма. Дефицитът на ниацин от своя страна може да се прояви, наред с другото: пелагра, придружена от пневмония, диария, гадене и дори разстройства на нервната система или възпаление на устата.

 

B4 – Холин – поддържа правилната структура на клетките, а също така контролира дихателната система и сърдечната дейност. Участва в регулацията на липидния метаболизъм. Последствията от дефицита на този витамин включват възможността от безпокойство, главоболие или сърдечни заболявания. От друга страна, прекомерната консумация на холин може да причини спад на кръвното налягане, диария, гадене и повишено изпотяване.

 

B5 - Пантотенова киселина - това е витамин, който участва в синтеза на холестерол, стероидни хормони и енергийния метаболизъм. Обикновено се смята, че дефицитът на този витамин е малко вероятен поради широкото разпространение на пантотеновата киселина. Въпреки това, излишъкът може да причини диария и алергични симптоми.

 

В6 - Пиридоксин - подпомага процеса на синтез на протеини и нуклеинови киселини. Той е от съществено значение за метаболизма на въглехидратите и мазнините. Той е съставка, необходима за производството на хемоглобин – влияе върху кръвното налягане, мускулните контракции, сърдечната функция и правилното функциониране на нервната система. Освен това може да повиши имунната устойчивост на организма. Освен това в случая на този витамин много рядко се откриват сериозни дефицити. Подобна ситуация обаче може да причини промени в нервната система, да причини прекомерно изпотяване, камъни в бъбреците и дори да увеличи риска от развитие на рак.

 

B7 - Биотин - е от съществено значение за правилния метаболизъм, особено при метаболизма на глюкозата. Недостигът на биотин може да се наблюдава при хора с храносмилателни и абсорбционни нарушения. Симптомът на дефицит е липса на апетит, гадене, дерматит, както и косопад и значително повишаване на нивата на холестерола.

 

B9 – Фолиева киселина – витаминът предпазва от анемия, а недостигът му може да доведе до анемия или атеросклероза. Поддържа нервната и сърдечно-съдовата система. Приемът на фолиева киселина е особено важен при бременни жени. Често срещана тема по отношение на неправилния прием на този витамин е мутация в гена MTHFR, която пречи на правилното усвояване на фолиевата киселина, което може да доведе не само до дефицит на този витамин в организма, но и до повишаване на нивата на хомоцистеин. Дефицитите на фолиева киселина и високите нива на хомоцистеин могат да се регулират чрез приемане на подходящи форми на витамини (метилирани). Наличието на фолиева киселина може да предотврати развитието на дефекти на невралната тръба на плода.

 

B12 - Кобаламин - това е витамин, който се характеризира с много свойства. Необходим е за правилното функциониране на кръвоносната и храносмилателната система. Най-често дефицитът на този витамин може да се наблюдава при деца и хора над 50 години. Ситуацията е свързана предимно с малабсорбция и твърде ниско предлагане в диетата. Ранните симптоми включват умора, слабост, липса на апетит, гадене, изтръпване на крайниците, раздразнителност, нарушения на паметта, чести инфекции и менструални нарушения при жените. Дефицитът на витамин B12 може също да допринесе за неврологични заболявания като деменция, невропатия или психоза и атрофия на мозъка. От своя страна консумацията на кобаламин в по-големи количества не причинява вредни ефекти, тъй като в този случай той се изхвърля от тялото.

 


Противопоказания

Най-важното противопоказание за допълване с препарат от витамин В комплекс е свръхчувствителността към някоя от съставките, присъстващи в него. Освен това, в случай на тежка бъбречна недостатъчност, трябва да се избягва увеличаване на добавките. Някои витамини от група В в прекомерни количества могат да причинят неблагоприятни ефекти върху нашето тяло. Например предозирането на витамин В3 може да доведе до влошено зрение. От друга страна, витамин В9 в прекомерни количества предизвиква раздразнителност и безсъние. Също така си струва да внимавате, когато приемате витамин В12, който във високи дози може да причини алергични състояния.

 


Прием на витамин В комплекс

Витамините от група В могат да допълнят ежедневната диета, но не трябва да се разглеждат като заместител на балансиран хранителен план. Витамин В може да се доставя в различни форми. Таблетките са най-популярни и в повечето случаи се препоръчва прием на една капсула на ден. Витамин B комплекс може да се намери и под формата на аерозол, който се прилага директно върху устните. Друго решение е витаминен комплекс под формата на Спрей. Намира се и на прах, който лесно се разтваря във вода. На пазара се предлагат и витаминозни инжекции, но това е решение за тези хора, които не се страхуват от игли. Препоръчителната дневна доза не трябва да се превишава и си струва да следвате инструкциите на производителя относно употребата на даден препарат. Преди да започнете добавки.

 


Колко струва витамин В комплекс?

В зависимост от размера на опаковката и производителя, цената на опаковката варира от 10 до 50 лв. Когато купувате, обърнете внимание на състава и милиграмите на продуктите и изберете препарат, който съдържа най-подбрания набор от витамини, от които тялото ви се нуждае.

 

Кой витамин В комплекс ще бъде най-добрият?

На пазара ще намерите много препарати, които съдържат витамини от група В. Един от тях е Now Foods B-50, който подпомага енергийния метаболизъм и спомага за поддържане на високо ниво на умствена работоспособност. Препаратът съдържа тиамин, рибофлавин, ниацин, както и витамин В6, биотин, фолиева киселина и витамин В12.

Последни статии
Кои са Мастноразтворими витамини

Кои са Мастноразтворими витамини

Ivan 05.12.2022 0
Можем да различим само четири мастноразтворими витамина. Това са: витамин A, D, E и K. За правилното им усвояване с храната е необходимо наличието на ...
Прочети повече
Витамини от група В - защо са ви необходими

Витамини от група В - защо са ви необходими

Ivan 04.12.2022 0
Биотин, фолиева киселина и пиридоксин – това са само част от витамините от група В. Те са необходими за поддържане на здравето и правилното функционир...
Прочети повече
Отслабване след 40 години при жените

Отслабване след 40 години при жените

Ivan 15.11.2018 0
Отслабване след 40 години при жените е възможно и не непосилно, ако спазвате съветите в тази статия. На 40+, тялото Ви се нуждае повече от всякога от ...
Прочети повече
Колко трябва да Ви е пулса по време на кардио тренировка за да горите мазнини

Колко трябва да Ви е пулса по време на кардио тренировка за да горите мазнини

Ivan 09.11.2018 0
Как да изчислите интензивността на Вашата кардио тренировка? Интензивност при кардио тренировки, означава, с какво натоварване трябва да тренирате. Ко...
Прочети повече
Колко калории горим за 1 час в различни Спортове

Колко калории горим за 1 час в различни Спортове

Ivan 08.11.2018 0
Не е важно колко калории приемате, а колко изгаряте!   Водени от тази максима, много трениращи заменят изчисленията на калории в храната и се прехвърл...
Прочети повече