Л карнитин — прием, действие, странични ефекти

Какво е Л-карнитин?

Л-карнитина е аминокиселина, произвеждана от нашето тяло (мозъка, черния дроб и бъбреците) [0.10.2] от две аминокиселини (лизин и метионин), които идват от храната в нашата диета. Този синтез е под влиянието на витамини С, витамин В6 и витамин В3 (ниацин) и няколко ензима, както и на желязо. L-карнитин най-често се приема като добавка за отслабване. 

Л карнитин играе съществена роля в транспортирането на дълговерижните мастни киселини до митохондриите (компонентите на клетките на организма).[1.1, 1.2, 1.3]Този процес, в митохондриите, позволява производството на енергия под формата на аденозин трифосфат (АТР). Carnitine е от съществено значение за правилното функциониране на мускулите , включително и на сърцето. Ние постоянно натоварваме мускулите  и следователно имаме постоянна нужда от "гориво".[1.4]


 L-Carnitine - Прием и Дозировка

Когато става въпрос за ефективност на л карнитин [1.5], това зависи от правилния прием и дозировка. В зависимост от целите Ви, пола и възрастта, трябва да приемате определена доза l carnitine, това Ви гарантира, по-добри резултати. Трябва винаги да се спазват препоръките и да не се надвишава дневната доза, това няма да направи хранителната добавка по-ефективна. При правилен прием, L-карнитин дава резултати в залата и върху вашата физика и енергийни нива.[2] Има достатъчно научни изследвания за л-карнитин, тази информация е полезна , за да извлечете максимума от него. Тук ще разгледаме дневните дози и препоръчителен прием на l carnitine, като най-популярната добавка за отслабване. Вашите цели определят начина на прием на л-карнитин - за отслабване (спортуващи и не спортуващи), за сила и подобряване на възстановяването или поради заболявания и дефицит на аминокиселината. При всички тези категории хора продължителността на прием е не повече от 60-70 дена, действието значително намалява след това. Ако искате да продължите с добрите резултати, можете да повторите курса, след пауза от 4 седмици! Както споменахме дозата се различава, затова описанието на етикета не трябва да Ви обърква. Все пак не е едно и също за жена 45-50 кг. и мъж 100-110 кг. На етикет никога няма да видите това разделение, поне към днешна дата не съм засичал такова описание. Но това не бива да ви обърква, дозата зависи и от пола, възрастта, здравословно състояние и личното тегло.


L-карнитин начин на приемане

Въпреки това, човешкото тяло е изключително сложна система и резултатите от проучванията върху хора и животин са смесени ( 3.1 3.2 3.2 3.3 ). Едно е безпорно, л карнитин е най-използваната хранителна добавка за отслабване, този факт изисква със себе си сериозно да се поднесе информация за правилния прием, за да може всеки един човек който приема добавката, да извлече максимума от действието без странични ефекти.


За отслабване при спортуващи-дневна доза и начин на прием

   Л-карнитин — прием, действие, странични ефектиМъже които спортуват редовно 2000-3000 милиграма в зависимост от личното тегло.
35-45 минути сутрин преди закуска 1000 - 1500 милиграма.
35-45 минути преди тренировка 1000 - 1500 милиграма.
Дози л-карнитин по-високи от 3000 милиграма не ви носи повече ефект, така че не си заслужава, ако все пак изпитвате нужда, 5000мг дневно е максимума!

   Жени които спортуват активно фитнес или друг спорт 1000-1500 милиграма.
35 минути сутрин преди закуска 500-750 милиграма
35 минути преди тренировка 500 - 750 милиграма
В зависимост от вида на л карнитина-течен или на таблетки, можете да променяте това време. Течния л карнитин се усвоява малко по-бързо, но това не го прави по-ефективен. Просто времето за прием се променя ,не неговото действие.

Прием при активно спортуващи за подобряване на възстановяването

Години наред бяхме свикнали да приемаме л карнитина, само в период на изчистване на мазнините и за отслабване. Вече има много изследвания, които потвърждават тезата, че ел карнитин действа много добре на възстановяването и премахва мускулната треска,[4.5] когато го приемате веднага след тренировка. 4.6 , 4.7 ). Нивата на мускулния карнитин, се повишават значително, когато го приемате с протеин и въглехидрати. Да, правилно прочетохте, до сега всички приемахме л карнитин, когато инсулиновите нива са ниски на гладно, това е ефективно за изгаряне на повече мазнини. Но ако искате да заредите мускулите с карнитин, инсулиновите нива, трябва да са оптимални, както е при зареждане след тренировка, така l-carnitine влиза в мускула по-бързо, за да е ефективен. Това действие е двупосочно-l-карнитин оптимизира инсулиновото действие в мускула, това подобрява доставката на аминокиселини и глюкоза в мускулните клетки, заедно с l carnitine. Ето защо, ако желаете да ускорите възстановяването и зареждането на мускулите с л карнитине, приемайте своята доза веднага след тренировка с 35-45 грама бързи въглехидрати и 30-40 грама суроватъчен протеин. Това важи и за дните в които не тренирате или нямате кардио на гладно.[4.8]


Производството на червени кръвни клетки: Л карнитин, може да увеличи производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород през тялото ви и мускулите ( 4.9, 5.0 ).


л карнитин начин на приемане има ли странични ефекти

Прием при не спортуващи


Много хора които не спортуват се притесняват да пият л карнитин, защото си мислят, че той е добавка само за спортисти. Напротив, при повишено умственото и емоционално напрежение, натоварено ежедневие също трябва да завишите дневния прием. Има и хронични заболявания, при които дозировката се променя!


Деца под 1 година

Деца от 1-3 години

Деца от 4-6 години

Деца 7-18 години

10-15 милиграма

30-50 милиграма

60-90 милиграма

100-300 милиграма

 

 

Възрастни хора

Възрастни хора за Отслабване

Хора с тежък физически труд

300-500 милиграма

1000-2000 милиграма

1500-2000 милиграмаОсновното действие на л-карнитин е в зависимост от неговата форма. Има различни форми на карнитин добавки, които са на разположение в магазин l-carnitine.bg. Има четири общи форми на л-карнитин добавки: L-карнитин, ацетил л-карнитин (Alcar), L-Carnitine L-тартарат (LCLT) и Пропионил-L-карнитин (обикновено свързан с Glycine и познат като GPLC).

Видове Л карнитин


Ацетил л-карнитин (Alcar) действие


Ацетил л-карнитин (Alcar) се използва за подсилване на паметта, концентрацията и мозъчната дейност.(6.1 , 6.2 , 6.3 ).  Благодарение на способността си да увеличава бдителността и капацитета на митохондриите, Alcar често се използва като мозъчен бустер. Това негово действие е от основно значение при диети за отслабване, когато често се губи мотивация и концентрация поради ниския прием на калории от мазнини и въглехидрати. Много често хората се двоумят коя форма да изберат-ацетил л карнитин или л карнитин. Моя личен избор е да комбинирам и двете добавки. Така се възползвате от предимствата и на двете а не ги съпоставяте и противопоставяте. Същевременно осигурява силна подкрепа на невроните, което е от голяма полза за диабетици и при диабетна невропатия. Той също има ефект за горене на мазнини. Много често се използва от студенти в сесия или хора, чиято работа изисква висока памет и концентрация. 6.4 , 6.5 , 6.6 ).


2x
Alcar EverBuild
Цена за Пакета: 100.00
Спестявате 10.00!

Добави в Количката

Ацетил л-карнитин (Alcar) при депресия


Най-възрастните хора, особено тези с депресия и / или деменция, имат високи нива на кортизол (хормона на стреса). Кортизолът се произвежда под контрола на йерархична система, организирана в една линия, която се състои от две структури на мозъка (хипоталамуса и хипофизата) и надбъбречната жлеза: това се нарича хипоталамо-хипофизо-надбъбречната (HPA) ос. Благоприятният ефект на ацетил л-карнитин (1.5 до 3 грама / ден), се дължи на неговата способност да инхибира оста НРА, като по този начин намалява производството на кортизол. Една интересна бележка: продължително излагане на високи нива на кортизол оказва вредно въздействие върху хипоталамуса, част от мозъка, участващи в паметта и ученето. Кортизола е хормон който трябва да се държи под контрол, той е от особенно значение и при спортистите. Високите нива на кортизол намаляват значително резултатите в залата.

В определени случаи може дори да помогне за защитата на мозъка от увреждане на клетките. В едно проучване, алкохолици взимат 2 грама ацетил-л-карнитин на ден за 90 дни. След това те показаха значителни подобрения във всички мерки за мозъчната функция ( 6.7 ).L-carnitine l-tartrate (LCLT) действие


Л-карнитин Тартрат (LCLT)
 обикновено се използва при атлети, които тренират за физическа издръжливост и сила. Таза форма на ел карнитин е по-малко позната при не спортуващите, но при сериозните атлети от силовите спортове е предпочитан вариант. Когато целта е сила, издръжливост l-карнитин тартарат е това което ви трябва.

L-карнитин L-тартарат (LCLT) Най-често се използва за подобряване на възстановяване и функционирането на андрогенните рецептори. Влиянието на тестостерона върху скелетната мускулатура и протеиновия синтез се медиира от андрогенните рецептор. Андрогенните рецептори са от основно значение за покачването на чистата мускулна маса, мускулната сила, и синтеза на мускулния протеин. Тук идва мястото на L-карнитин L-тартарат (LCLT) и неговото действие върху тези рецептори.

LCLT - най-доброто от л-карнитина за мускулен растеж!

 
л карнитин за прием и дозировка, вреден ли е

Докато всички други версии на L-Carnitine имат своите предимства за изгарянето на мазнини, LCLT е версията, която помага на растежа на мускулите! Повечето от вас се трудят тежко и тренират интензивно за изграждане на чиста мускулна маса. Ако сте от тези хора, не пропускайте добавка, като L-Carnitine L-тартарат. 7.0.1 , 7.0.2 , 7.0.3 ).

 
LCLT е L-карнитин, свързан с винената киселина. Тя се абсорбира бързо от организма, което я прави идеална за включване като част от предтренировъчните добавки. Когато включите LCLT вие получавате следните предимства:
  • Намалена Болезненост и мускулна треска, което ви дава възможност да тренирате по-тежко в следващата тренировка
  • Подобрен приток на кислород с което се подобрява възстановяването, доставката на протеини и аминокислени и други важни съставки
  • Повишена плътност на андрогенните рецептори от основно значение за покачване на мускулна маса, сила и издръжливост
  • Повишаване на нивата на хормон на растежа
  • Засилва действието на термогенните фет бърнъри
Дефицит на тестостерон, свързан с възрастта или претоварване при спортисти, може да бъде подпомогнато с прием на ацетил L-карнитин (2 грама / ден) заедно с Пропионил Л-Карнитин (GPLC) или Л-карнитин Тартрат (LCLT) в доза от (2 г / ден). Това помага за покачване нивата на тестостерон и способността за възстановяване на сексуалната функция, както и за намаляване на депресията и умората.

Glycine Propionyl L-Carnitine (GPLC) действие


Глицин Пропионил Л-Карнитин (GPLC) се използва за подобряване на възстановяването и притока на кръв. GPLC-помага за защита срещу сърдечно-съдови заболявания, диабет тип II и бъбречни заболявания. L-карнитин (GPLC) е молекулно свързана форма на пропионил л-карнитин (PLC) и аминокиселината глицин.  GPLC е категоризиран в същото семейство като карнитин и е много важен за образуването на креатин. Добавянето на GPLC може да повиши прага за анаеробно, натоварване и поддържане на съдържанието на мускулен карнитин и увеличаване на производството на азотен оксид. Последният факт е от ключово значение, когато се стимулира  отделянето на азотен оксид, тялото оптимизира системата за доставка на кислород и хранителни вещества до работещите мускули, това помага, както по време на тренировка, така и след нея, като е идеално за подобряване на възстановяването.

Най-изследваното и желано действие на  л-карнитин е за отслабване. Този ефект е благодарение на способността му да оптимизира преноса на мастни киселини до митохондриите, като преминават, през клетъчната мембрана. Така освен че се изгарят по-лесно и бързо мазнини, те служат и като гориво за енергия. Всеки човек има нужда от допълнително енергия, особенно когато сте на диета и калориите са намалени. Л карнитина помага на мастните киселини да преминават по-лесно през мембраната. Свързването на молекулите на мазнините и L-карнитина, прави този процес значително по-лесен. Ето защо отслабването е по-лесно и бързо с прием на л карнитин. При окисление на мазнините се натрупват отпадъчни продукти, точно тук отново се намесва ел-карнитина, който ги прихваща и по обратния път през клетъчната стена на клетката ги отвежда. Това двойно действие на Л-карнитин е от основно значение за здравето на организма и мастната обмяна. Това е на теория, на практика, това което можете да очаквате от L-Carnitine е значително повишаване на енергията, по-бързо възстановяване след тренировка и разбира се отслабване и изчистване на мазнините.

Л-карнитин пречи на образуването на млечна киселина в мускулите. Именно за това се пие при силна мускулна треска и болки. Той е основен играч в окисляването на аминокиселините с разклонена верига. Подобрената доставка на кислород до мускулите, запазва протеините и аминокиселините. Това освен че дава енергия се запазва и мускулната маса. При диети с ниско количество на въглехидрати, мускулите са застрашени, л карнитина ги пази и Ви дава енергия в най-критичните моменти. Когато се натрупа достатъчни карнитин в мускулите се забавя изчерпването на мускулния гликоген. Това отлага настъпването на умора и можете да тренирате по-тежко и интензивно.

Какава е разликата между Ацетил л-карнитин и L-Carnitine. Кой да изберем за отслабване 

л карнитин за отслабванеЕдна и съща аминокиселина, но в различна форма, което предопределя и тяхното действие и ефект. На пръв поглед действието е сходно и основното е транспорта на мазнините и спомагането за отслабване но ацетил л-карнитин и л-карнитин ​​работят по различен начин.


Хранителната добавка L-Carnitine спомагат на тялото да превърне и използва мазнините в енергия, за това приема и е предопределен, за хора които искат да отслабнат и тренират. Хранителната добавка Acetyl L-Carnitine има и едно допълнително свойство преминава по лесно през кръвно-мозъчната бариера, това има положителен ефект за мозъка. Ето защо Acetyl L-Carnitine е предпочитана форма Карнитин, когато става въпрос  за подпомагане на мозъка и нервната система . Ацетилната група позволява на молекулата л карнитин, да премине по-лесно през кръвно-мозъчната бариера, което е добре за мозъка и конюктивните функции, но е по-малко ефективно в "основната полза от л карнитин за отслабване". Моите препоръки е да не противопоставяте различните Видове  л-карнитин предлагани от от www.l-carnitine.bg, а да се възползвате от техните специфични действия и да ги използвате в различни моменти от подготовката си. Тази информация , за Видовете л карнитин, ще ви помогне да направите информиран избор, кога какво да използвате. И макар на пръв прочит хранителните добавки да имат определена функция и действие, те ще Ви помогнат за всички функции на (сърдечно-съдовата система, нервната система и мускулите) , независимо от вида на карнитина. Ако искате да прочетете още полезна информация за разликите между л карнитин и ацетил л-карнитин натинете [...тук].


Обикновено L-Carnitine се използва основно за отслабване при диети, като помага да се използват и мобилизират мазнините от депата, като ги транспортира за изгаряне в митохондриите давайки енергия.

2x
Primaforce alcar
Цена за Пакета: 82.00
Спестявате 10.00!

Добави в Количката

Л-карнитин и Ацетил л-карнитин - приемат ли се заедно? 


Това е логичния въпрос и той е на дневен ред при избора на Л карнитин. Отговора е прост, Карнитин ще ви помогне при диети за отслабване и изгаряне на мазнините за енергия, а Acetyl L-Carnitine, засилва паметта и концентрацията. Първосигнален отговор, и той не е пълен. Може да използвате джокер, и да подобрите резултатите в залата, ако се научите да ги комбинирате и използвате правилно, без значение в кой период от подготовката сте в момента. Така че по скоро не е въпроса дали можете да комбинирате ацетил л карнитин и L-Carnitine, а как да го направите така че да извлечете максимум за тялото и здравето си.


  1. Ако целите отслабване и орелефяване вземете ацетил л-карнитин с други фет бърнъри и добавки за отслабване между основните хранения и преди тренировката.
  2. Ако целта ви е подобряване на възстановяването и представянето в залата на следващата тренировка, то времето за прием на л-карнитин е след тренировка. Направете го веднага след нея едновременно с протеините и въглехидратите. Тогава нивата на инсулин са високи, и л карнитина се натрупва по-бързо в мускулите. Това го прави по ефективен а в дългосрочен план, действието му се засилва. Когато не тренирате, може да го приемате заедно с храната с високо съдържание на протеини и въглехидрати през целия ден.
  3. Една работеща стратегия за покачване на мускулна маса и за отслабване и орелефяване. Прием на Acetyl L-Carnitine, заедно с друг fat burner за отслабване, между основни хранения, на гладно! И прием на доза обикновен л-карнитин или L- карнитин L-тартрат след тренировка с  въглехидрати и протеинов шейк на прах! Ще сте изненадани от резултатите с този коктейл.


Както виждате прием на тези 2 форми хранителни добавки е по ефективен и съвсем не е проблем че се приемат заедно. Ако цената Ви е основен показател, тогава можете да се доверите на най-ниска цена от l-carnitime.bg. Ако все пак сте решили да изберете една форма на л карнитин, то Acetyl L-Carnitine действа за всичко, което очаквате от L-Carnitine, и като бонус засилва паметта и когнитивната функция.


Още ползи за здравето

Може ли да се приема при бременни

По време на бременност, вие се нуждаете от повече л-карнитин, отколкото тялото Ви може да произвежда нормално. Неговия прием, като хранителна добавка, трябва да става, след консултация с Вашия лекар. 

За ставите и костите


L-карнитин също има положителен ефект върху здравето на костите. Всъщност, с възрастта концентрацията на carnitine в клетките намалява. Това нарушава метаболизма на мазнините в различни тъкани. Кост

Вижте този Промо стак:
Цена за Пакета: 106.72 лв.
Спестявате 9.28 лв.!

Добави в Количката